Portoro

Portoro is te herkennen aan de gouden aders die het diep zwarte font doorbreken en een gevoel van weelderigheid ontketenen. Alsof iemand met een gouden waterverf patronen heeft geschilderd in de steensoort. Deze klassieke Italiaanse marmer is sinds de barok tijd erg geliefd bij liefhebbers van marmer. Hierdoor is dit ook de aller duurste marmer soort beschikbaar op het moment.

Het woord Portoro komt van de Porto d’Oro, een oude naam voor het gebied van La Spezia, Ligurië, beroemd om zijn prachtige zwart met gouden marmer. In het verleden werd de term gebruikt voor vergelijkbare gekleurde marmer soorten, maar tegenwoordig wordt het uitsluitend gebruikt voor de Ligurische variant. De steengroeven zijn in Portovenere, Lerici en op het eiland Palmaria.

Geschiedenis

Het winnen van Portoro marmer begon op grote schaal rond de 16e eeuw. De hoge kosten en moeilijke bewerkbaarheid verminderden zijn populariteit in Italië. De marmer werd dus voornamelijk geëxporteerd naar Frankrijk en Engeland. Tijdens de 18e en 19e eeuw en de Art Nouveau-periode van de 20ste eeuw werd het veel gebruikt voor haardbekleding en tafelbladen. Portoro wordt veel gebruikt in het interieur van de kerk van La Madeleine in Parijs, voltooid in 1842. De traditionele winkelgevel van het “Huis van de Heren” in Kohlmarkt, Wenen, is een in het oog springend gebruik van deze steen. Ook zijn er in de PC Hoofdstraat enkele winkelgevels bekleed met deze steensoort.

Bewerkbaarheid

Door de nieuwste technieken worden ‘gezondere’ blokken uit de groeves gehaald. De platen Portoro marmer zijn dus groter en sterker. Hierdoor is de steensoort een stuk makkelijker te bewerken dan vroeger. Nu kunnen de mooiste producten vervaardigd worden van deze bijzondere en exclusieve marmer soort.

Geologische beschrijving

Een fijnkorrelig zwart calcitisch marmer uit het Trias tijdperk, gekleurd door fijn verspreid organisch materiaal. Het wordt doorkruist door bochtige parallelle fractuur zones, slanke aderen en stylolieten. Deze bevatten korrelig calciet, geel tot bruin, waar ook ijzerhoudende klei aanwezig is.

Read more
Portoro marmer plaat
Vraag een offerte aan
Upload bestand (docx, pfd, jpg/jpeg, png)