Bianco Carrara

Bianco Carrara is de bekendste marmer soort ter wereld. Een wit font gesierd door vele grijze aderen en andere structuren  zorgen voor een klassieke en tijdloze uitstraling.

Bianco Carrara is de voordeligste Italiaanse witte marmer soort beschikbaar. Mede omdat deze steensoort in vele variëteiten voorkomt. Zo is de witheid van de marmer verdeeld in klasses; D, CD, C, en momenteel zelfs ‘Extra’. Persoonlijk vind ik de C en Extra kwaliteit de kwaliteit die men verwacht van ‘Carrera marmer’ zoals de steensoort ook vaak verbasterd wordt. Vele natuursteen stunters claimen voordelige tafels of keukenbladen te leveren van Carrara, maar kunnen niet beter leveren dan de grijze D of CD kwaliteit.

Herkomst & geschiedenis

De naam Bianco Carrara ontleent zich aan het gebied waar deze steensoort vandaan komt. De groeve van deze steensoort bevind zich namelijk dichtbij het Toscaanse Carrara nabij Pisa. De eersten die steengroeves openden in de Aupische Alpen waren de Romeinen. In de eerste eeuw voor Christus werd in Etrurië (het huidige Toscane) het eerste witte marmer gewonnen. De Romeinen gebruikten dit voor het vervaardigen van sarcofagen en beeldhouwwerken. De naam destijds was ‘Marmor Lunense’. In de derde eeuw na Christus sloten de groeves om vervolgens pas in de veertiende eeuw te heropenen. Zo is de decoratie in de kathedraal in Florence afkomstig uit deze groeves.

Door de Italiaanse Renaissance is de bekendheid van de groeves gegroeid. De Crestola, Cavetta en Poggio Silvestro groeves leverden prachtige Statuario Venato achtige blokken, maar er was er maar één die louter helder wit marmer opleverde; de Polvaccio groeve. Dit was dan ook de groeve waar Michelangelo Buonarroti het marmer voor veel van zijn bekende werken, waaronder zijn David. De Toscaanse groeves kregen een monopoly positie omtrent het leveren van wit marmer. Steeds meer groeves openden in Carrara en Seravezza, waardoor de aandacht verschoof naar de groeves bij de plaats Massa.

De Engelse geoloog William Jarvis beschreef in 1862 hoe de groeves rond de plaats Massa handig gebruik maakten van de opgebouwde naam van de groeves rond Carrara. Hier komt het Bianco Carrara marmer vandaan zoals wij dat vandaag kennen. Ook schilderde hij levendige schilderijen van de gevaarlijke taferelen die er uitgehaald werden om de blokken de berg uit te krijgen. Heden ten dage zijn de groeves natuurlijk voorzien van High-tec apparatuur om de blokken zo groot en goed mogelijk uit de berg te halen.

Steensoorten uit ‘Carrara’

Zoals hierboven beschreven komen er veel steensoorten uit de groeves rond Carrara. De een nog mooier dan de ander, hieronder beschreven in prijs per vierkante meter oplopend;

  • Bianco Carrara – Zoals boven beschreven bestaat dit materiaal uit vele kwaliteiten. De over het algemeen grijs achtige marmer is nog altijd de voordeligste marmer uit de Toscaanse groeves.
  • Arabescato Vagli – De voordeligste steensoort van de Arabescato familie. Een witte marmer met een kleine ‘ijsschots’ structuur.
  • Arabescato Corchia – De mooiere variant uit de Arabescato familie. Deze witte marmer heeft een grote ijsschots structuur waardoor de steen voornamelijk wit oogt met grijze aders.
  • Statuarietto – Een mooi wit helder font gesierd door talloze helder grijze aders. Veel kleine dunne aders doorbreken de witte achtergrond
  • Statuario – Ook Statuario heeft veel diverse kwaliteiten. Over het algemeen is deze steen wit met bredere grijze aders.
  • Calacatta – Calacatta is de duurste wit marmer soort beschikbaar. Het helder witte font wordt doorbroken door grote zacht grijze aders.
Read more
Wit marmer plaat Carrera marmer Plaat Carrara marmer
Vraag een offerte aan
Upload bestand (docx, pfd, jpg/jpeg, png)