Marmer

Ik krijg veel vragen over marmer. Welke kleuren er zijn, wat de prijs is per vierkante meter, wat de voor-, en nadelen zijn, noem maar op. Om deze reden heb ik besloten een artikel te schrijven dat een groot aantal vragen reeds behandeld.

Gebruik vooral de inhoudsopgave om de minder interessante aspecten van mijn marmer verhaal over te slaan. Ik weet van mezelf dat ik nogal door kan draven op dit gebied en verander in een gepassioneerd ventje die een spreekbeurt over zijn dinosaurus mag doen. Mocht je antwoord op één van je vragen hier niet in staan; mail dan gerust naar info@nickblok.com

Wat is marmer

Marmer is een steensoort gevormd uit een andere steensoort. Deze is door de aarde onder invloed van hitte en druk veranderd in marmer. Dit proces is een soort metamorfose, dus noemen we marmer een metamorf gesteente. Metamorf heeft vele vertakkingen en manieren van ontstaan, maar laten we het simpel houden en ons focussen op marmer en (soft)kwartsiet. Deze laatste wordt vaak ingedeeld onder de marmer soorten, maar is duidelijk anders qua structuur en uitstraling.

Neem een grote steen, die brokkelt door weersinvloeden af naar keien, grind, klei of zand. Dit noemt men sediment. Dit sediment zakt weg in bijvoorbeeld een meer of oceaan. Samen met andere organische materialen (dode dieren of planten) zakt dit weg onder diverse aardlagen waar onder druk een sediment gesteente vormt.

Hier begint de vorming van marmer. Het sediment gesteente raakt door het opstapelen van de bovenliggende aardlagen onder heftige druk. Daarnaast komt het sediment gesteente steeds dichter bij de aardkern waardoor de temperatuur steeds meer stijgt als een soort snelkookpan. De celstructuur van het sediment gesteente (de vroegere laag klei en ander organisch materiaal) krijgt een soort stress waardoor de deeltjes in elkaar grijpen en een andere steensoort vormen; marmer.

Ontstaan marmer

Het type sediment gesteente is de basis voor de uitstraling van de marmer soort. Zo bestaat sediment niet alleen uit klei, maar ook uit kleine stenen. Neem als voorbeeld de steensoort Arabescato marmer. Arabescato bevat witte rotsen met rechte kanten die na het afbrokkelen van een berg in een aardlaag geraakt zijn. De ruimte tussen deze rotsen is vervolgens opgevuld met een ander type sediment (klei). Vervolgens is deze laag dus dieper in de aarde geraakt waar de metamorfose gestart is.

Soft kwartsiet

Om het ingewikkeld te maken kan dit niet alleen met sediment gesteente, maar ook met een dolomiet gesteente. Bij een dolomiet gesteente moet je denken aan bijvoorbeeld zoutsteen. Het water verdampt en de mineralen blijven over en kristalliseren naar een soort steen. Als deze steen hetzelfde proces mee maakt als bovenstaand beschreven, dan vormt er ook een marmer. Deze soorten zijn vaak te herkennen aan een kristalachtige structuur.

Dit is het ontstaan van de geologische marmer soorten. In de natuursteen branche worden diverse geologische steensoorten onder de noemer ‘marmer’ geschaard. Dit zijn bijvoorbeeld de soft kwartsiet soorten.

Soft kwartsiet, zoals bijvoorbeeld Sequoia Brown of Cappuccino, wordt gevormd door zandsteen. Zandsteen komt onder een immense druk, waardoor de versteende zandkorrels en aardlagen vormen tot een kwartsiet. Dit is vaak te herkennen aan de diverse lagen waaruit de steen is opgebouwd.

Voor het vormen van een metamorf gesteente heb je dus een basis steen nodig. Het type basis steen resulteert in de uitkomst;

  • Kalksteen > Marmer
  • Dolomiet > Kristalmarmer
  • Zandsteen > (soft) Kwartsiet

Allen simpel samengevat onder de noemer ‘marmer’. Dit doet men omdat de uiterlijke kenmerken op elkaar lijken, maar ook de technische details als densiteit en chemische samenstelling gelijkend zijn.

Vraag een offerte aan
Upload bestand (docx, pfd, jpg/jpeg, png)